Bärkasse

Vad är det egentligen som är så speciellt med en bärkasse? Finns det egentligen någon historia bakom den eller är bärkassen ett resultat av människans strävan efter att förenkla det vardagliga livet? Förmodligen finns det någon sorts historia bakom uppkomsten av bärkassen, men det är inte denna vi skall tala om idag. Det vi däremot skall tala om är människans förhållande till bärkassen.

Till en början kan vi säga att en bärkasse mycket praktiskt. Livet hade förmodligen varit mycket svårare utan detta objekt. Kan du tänka dig att handla utan en bärkasse? Det hade först och främst blivit mycket tungt, att försöka bära ut tjugo olika matvaror till bilen kommer förmodligen inte” gå som en räls”. Bara detta exempel är tillräckligt illustrativt för att man skall förstå hur pass beroende vi är utav ett så vardagligt objekt som en bärkasse.

Men måste vi vara beroende av en bärkasse? Förmodligen inte. En bärkasse är trots allt en ”substitutionsvara”, så istället för en bärkasse hade vi kanske haft en ”drag-vagn” med oss till mataffären. Dock måste du som läsare ha i åtanke att detta är ett exempel och bör därför tas med en nypa salt.

I varje fall, är vi som det ser ut nu i dagsläget, beroende av bärkassen. Detta faktum leder oss även in på nästa fråga: kommer vi vara lika beroende av en bärkasse om hundra år? Svaret på den ställda frågan är självklart ja! Ja vi kommer att vara minst lika beroende av en bärkasse om hundra år, och anledningen till detta kan beskrivas med endast en mening – ”den förenklar vårt vardagliga liv”. Förvisso har vi nu endast besvarat frågan på ett ytligt plan, och för att utveckla detta genmäle måste vi dyka lite längre ner i djupet. Vad vi finner nere på det djupare skiktet, kan endast formellt fastslås med ett ord: utveckling. Utveckling är, i nästan alla fall, en garanti för framtida prognoser – även för något så vardagligt som en bärkasse.

Ta nu lite tid över och beakta det du precis läst. Förhoppningsvis har denna text gett dig lite mer kunskap om bärkassens och dess förhållande till människan, och vem vet, kanske för den dig in på nya tankebanor. I vilket fall som helst, så återstår det bara en sak att säga – det är att allt och alla har ett syfte, till och med bärkassen.

Comments are closed.